BLUE BIENNALE '23
OXYMORON

2023
01 October - 05 November

Brașov - Romania

Image

Evenimentele prilejuite de inchiderea Bienalei Albastre 2023

Ultimele zile în care mai puteți vizita la Brașov expozițiile BIENALEI ALBASTRE. Evenimentul se încheie duminică, 5 noiembrie.

După mai bine de o lună, BIENALA ALBASTRĂ - BIENALA INTERNAȚIONALĂ DE ARTĂ VIZUALĂ, BRAȘOV 2023 - OXIMORON, cel mai mare eveniment dedicat artelor vizuale din regiunea centru a României, se apropie de final.

 

Până în data de 5 noiembrie, ultima zi a evenimentului, organizatorii vă invită să faceți un periplu al Bienalei și să vizitați saloanele participanților înscriși precum și expozițiile artiștilor consacrați, invitați la Brașov cu această ocazie.

Mai multe detalii despre programul ultimelor zile ale Bienalei, găsiți AICI.

GALERIE FOTO AICI

Image

Serata literară „Viața fără Literatură. Joi” cu scriitoarea Carmen Gheorghe

Vă invităm să participați la serata literară „Viața fără Literatură. Joi”, organizată în cadrul Bienalei Albastre - „Oxymoron”, joi 26 octombrie, la ora 18.00, la Banca de Cultură Apollonia, etajul I, sala Ion Topolog.
? Victoria Țăroi, curator al Bienalei Albastre, o are ca invitată pe scriitoarea Carmen Gheorghe, într-un dialog despre frumos și urât.
Participarea la eveniment este gratuită.
Vă așteptăm!?✨️
 
➡️?On Thursday, October 26th, 6 p.m., you are invited to join us at our “Life Without Literature” literary evening, as part of the “Blue Biennale - Oxymorone” on the first floor of the Apollonia Bank of Culture, in the Ion Topolog hall.? Victoria Taroi, curator of the Blue Biennale, will enter a dialogue with writer Carmen Gheorghe on the thin line between beauty and ugliness. We are looking forward to having you there!?✨
BIENALA INTERNAȚIONALĂ DE ARTĂ VIZUALĂ BRAȘOV 2023 - OXIMORON, ediția a III-a este un proiect al Asociației Culturale Artessentia, finanțat de Consiliul Județean Brașov și cofinanțat de Primăria Municipiului Braşov
Image

Tur Ghidat gratuit - Cetatea Făgăraș - BIENALA ALBASTRĂ ?Sâmbătă, 28.10.2023, facem o escapadă în lumea artei vizuale și vă invităm să descoperim împreună expozițiile Bienalei Albastre din Cetatea Făgăraș, de la Muzeul Tarii Fagarasului Valer Literat.

Din dorința unei comunicări directe și aprofundate cu publicul Bienalei Albastre, Bienala Internațională de Artă Vizuală-2023 OXYMORON, vă propunem un tur ghidat gratuit al acestor expoziții.

Artistul vizual Decebal Gabriel Taroi, curator în cadrul Bienalei Albastre, va explica și ghida vizitele în galerii, cu participarea proactivă a celor prezenți.

ℹ️ Transportul de la Brașov la Făgăraș și înapoi este asigurat cu autocarul, iar stația de îmbarcare este Livada Poștei Brașov - peronul destinat autocarelor

ℹ️ Oră îmbarcare: 10:00

ℹ️ Locuri disponibile: 20

Participarea este gratuită.

⏩⏩Pentru înscriere, vă rugăm să completați FORMULARUL: https://forms.gle/X4MQWLL6fwFWHp3L8

Participarea este gratuită.

BIENALA INTERNAȚIONALĂ DE ARTĂ VIZUALĂ BRAȘOV 2023 - OXIMORON, ediția a III-a este un proiect al Asociației Culturale Artessentia, finanțat de Consiliul Județean Brașov și cofinanțat de Primăria Municipiului Braşov
Image

Tur Ghidat - BIENALA ALBASTRĂ - Codlea și Feldioara

Vă invităm duminică, 29.10.2023, la o escapadă în afara Brașovului, în zona metropolitană, pentru a vă bucura de expozițiile de artă vizuală din Muzeul Tradițiilor Codlene și din Cetatea Feldioara - Marienburg, expoziții din cadrul Bienalei Albastre - Bienala Internațională de Artă Vizuală-2023-OXYMORON!

Din dorința unei comunicări directe și aprofundate cu publicul Bienalei, vă propunem un tur ghidat gratuit al acestor expoziții de artă vizuală.

Artistul vizual Decebal Țăroi, curator în cadrul Bienalei Albastre, va explica și ghida vizitele în galerii, cu participarea proactivă a vizitatorilor.

ℹ️Turul va dura 3 ore, începând cu ora 12.00 și finalizându-se la orele 15.00

Transportul este asigurat cu autocarul, iar stația de îmbarcare este Livada Poștei Brașov - peronul destinat autocarelor

ℹ️ Oră îmbarcare: 11:30

ℹ️ Locuri disponibile în acest moment: 3

Pentru înscriere, vă rugăm să completați formularul: https://forms.gle/1z8LbPRQX4HMzGYx9

Participarea este gratuită.

BIENALA INTERNAȚIONALĂ DE ARTĂ VIZUALĂ BRAȘOV 2023 - OXIMORON, ediția a III-a este un proiect al Asociației Culturale Artessentia, finanțat de Consiliul Județean Brașov și cofinanțat de Primăria Municipiului Braşov 
Image

Tur ghidat cu pictorul Nicolae Comăbescu / Expoziția "Damian și alte Iubiri"

Sâmbătă, 21 octombrie, la Banca de Cultură Apollonia, de la orele 18.00, aveți oportunitatea de a participa la un tur ghidat gratuit, realizat de pictorul Nicoale Comănescu, în prezența profesorului Adrian Lăcătuș, Decanul Facultății de Litere, Universitatea Transilvania Brasov și a artistei vizuale Victoria Țăroi, curatorul Bienalei Albastre.
?️În miezul Bienalei Albastre -Bienala Internațională de Artă Vizuală, Brașov, 2023 - Oximoron, în cadrul creat de expoziția "Damian și alte iubiri - selecție din colecția Marianei Florescu", aveți ocazia de a fi alături fizic și în timp real, de una dintre "iubirile" acestei colecționare: artistul vizual Nicolae Comănescu, dispus să converseze și să intrige publicul și mai ales tânăra generație, cu modalitățile sale personale de exprimare și de abordare a actului artistic atât la nivel conceptual cât și referitor la tehnicile proprii de exprimare.
?️Puteți interacționa ideatic și puteți găsi răspunsuri la întrebări care vă preocupă legate de arta la timpul prezent, puteți respira în același spațiu și să vă conectați la același egregoriu cu cel care are lucrări de artă prezente în expoziția de colecție amintită, din spațiul Centrului Cultural Apollonia.
?️Aveți posibilitatea de a cunoaște pe revoltatul care a ultragiat pictura clasică, cea considerată Artă cu A mare, cel care a participat la Bienala de la Veneția împreună cu grupul din care a făcut parte între 1997- 2001- grupul Rostopasca, numit de profesorul critic de artă Adrian Guță ,,cel mai vioi nucleu" al artelor actuale.
?️Manifestările sale sunt militante, exprimă" furia, cinismul și ironia față de tot ce era în jur", protestează la nivelul epidermei lucrărilor folosind tehnica combinatorie, folosește praful în peisajele sale citadine, apoi muștarul, cenușa, noroiul, praful de cărămizi, pulberea, rugina pentru reprezentarea mediului în care suntem constrânși să trăim într-un univers hibrid, suprapunând civilizația actuală peste lumi și valori distruse cu prea multă nepăsare.
?️Consideră arta ca o formă de solidaritate fără granițe și în acest spirit a îmbrăcat cu saci de nisip un monument din Reșița pentru a-l proteja, asemeni ucrainenilor, care își înveleau astfel monumentele, odată cu declanșarea războiului. Consideră că trebuie să te raportezi la ce este in jur, să ai trăiri, simțiri despre timpul și împrejurimile in care trăiești, să consemnezi și să ai atitudine.
?️"Trebuie să lași un soi de mărturie asupra a ce se întâmplă, a stării națiunii și a tensiunilor pe care le trăim. Peste 500 ani, dacă un arheolog ar săpa și ar găsi lucrări, n-ar înțelege nimic din ce se întâmplă în timpul ăsta și ar fi bine să o facă. Să știe în ce lume a trăit, să simtă ADN-ul timpului și locului ăluia, să-l vadă. Trebuie să fii un soi de martor al vremii tale."
?️Arta lui Nicolae Comănescu se înscrie perfect în tema din acest an a celei de a treia ediții a Bienalei Albastre, Oximoron, o temă a contrastelor, a lucrurilor contrare care co-există, care deși diferite și aparent la antipod, se susțin împreună într-un novator discurs estetic. Victoria Țăroi Galbenu/Curator al Bienalei Albastre -Bienala Internațională de Artă Vizuală Brașov
 
?Program vizitare expoziții la Centrul Cultural Apollonia/ Banca de Cultură Apollonia, Str. Michael Weiss 22
Miercuri-sâmbătă 16.00-20.00
Duminică 16:00-18:00
BIENALA INTERNAȚIONALĂ DE ARTĂ VIZUALĂ BRAȘOV 2023 - OXIMORON, ediția a III-a este un proiect al Asociației Culturale Artessentia, finanțat de Consiliul Județean Brașov și cofinanțat de Primăria Municipiului Braşov
Image

Duminică, 1 octombrie, orele 13.00, începe BIENALA ALBASTRĂ- BIENALA INTERNAȚIONALĂ DE ARTĂ VIZUALĂ BRAȘOV
2023 - OXIMORON, ediția a III-a, la Galeria9 (Vlad Tepes 23, intrare din laterala dreapta a Teatrului Dramatic "Sică Alexandrescu") 

13.00// Galeria9//Vernisaje expoziții artiști invitați, în deschiderea Bienalei:
?Expoziția „MÉMOIRES”, semnată de pictorul israelian de origine română, Samy Briss ?Expoziție Cela și Costin Neamțu - „Oximoron”, artă textilă, tapiserie și pictură
?Expoziția de debut a artistului Andrei Răzvan Neciu, „Între voi, eu și noi" - grafică
?Expoziție participanți ai Bienalei Albastre, în Foaierul Teatrului Sică Alexandrescu
?Sculptură monumentală a artistului clujean Liviu Mocan, sculptor, în Piața Teatrului

?Concert Farba Kingdom (Ucraina)

16.30// Turnul Alb//Vernisaje expoziții artiști invitați:
?Expoziție Thomas Fackler (Germania) - „Întrebând Tăcerea”
?Expoziție Alexandra Vassilikian (Franța) - „Îngerii Mâniei”
?Expoziție Maria Gliga - „Grădina Eu” - expoziție textil/instalație
?Expoziție Andrei Cozlac - instalație video

?Recital Fusion Quartet

19.00// Centrul Multicultural al Universității Transilvania din Brașov
?Vernisaj Expoziție Philippe Thomarel (Franța) - „LXXVIII Quand Le Ciel Bas Et Lourd” - Pictură, desen, gravură, instalație video
Curator: Cristina Simion , Tiny Griffon Gallery Nürnberg, Germania

?Recital pian Diana Ichim

Participarea la eveniment este recomandată, binevenită și gratuită!

BIENALA INTERNAȚIONALĂ DE ARTĂ VIZUALĂ BRAȘOV 2023 - OXIMORON, ediția a III-a este un proiect al Asociatia Culturala Artessentia finanțat de Consiliul Județean Brașov și cofinanțat de Primăria Municipiului Braşov

Parteneri: Centrul Multicultural al Universității Transilvania, Muzeul Casa Mureșenilor, Muzeul de Artă Brașov, Muzeul de Etnografie Brașov, Centrul Cultural Reduta, Opera Brasov,Teatrul Sică Alexandrescu, Brașov, Biblioteca Județeană George Barițiu Brașov, Centrul Cultural Apollonia, Uniunea Artiștilor Plastici din România, CATTIA – Agenția Metropolitană Brașov, Filarmonica Brașov, Galeria Kronart, Vila Alder, INSPIRATIO Gift Studio, Galeria 9, Uniunea Scriitorilor din România – filiala Brașov, Muzeul de Artă Modernă și Contemporană Pavel Șușară, București, Primăria Municipiului Codlea – Muzeul Tradițiilor Codlene, Muzeul Țării Făgărașului Valer Literat, Primăria Feldioara - Cetatea Feldioara - Marienburg, Editura Creator, KunSTadt, Librăria Cărturești, Coresi Shopping Resort, RATBV SA.

Parteneri Media: Radio România CulturalRadio România BrașovRadio ProDiasporaLa pas prin BrasovZile si Nopti Brasov Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România, Ultima Oră, Mangalia Newsfeeder.roBookhub.rocuratorial.ro Modernism Punct Ro Agerpress, Amos News, Revista Arta, Piața de Artă, Coolt Neamț.

Sponsori: NBHX ROLEM, SC Viss SRL, SC Vulcom SRL, Le Sommelier, Gramofon Wine, Kronospan, Chateau Cristi

------Eng----

THE BLUE BIENNALE - INTERNATIONAL BIENNIAL OF VISUAL ART BRASOV 2023 - OXYMORON, third edition, starts on October 1st, at Gallery 9 (Vlad Tepes 23, entrance from the right side of the Dramatic Theatre "Sică Alexandrescu") at 1pm.

1pm/ Exhibition openings in the Grand opening of the Biennale, at Galeria9
?The exhibition "MÉMOIRES", signed by the Israeli painter of Romanian origin Samy Briss
?The debut exhibition of the artist Andrei Răzvan Neciu: "Between you, me and us" - graphics
?Exhibition of artists Cela and Costin Neamțu - Textile arts and painting
? Exhibition of participants of the Blue Biennial, in the Foyer of Sică Alexandrescu Theatre
?Monumental sculpture of Cluj artist Liviu Mocan, sculptor, in the Theatre Square

?Farba Kingdom Concert (Ukraine)

4.30 pm/ The White Tower / Exhibitions openings for guest artists:
?Thomas Fackler exhibition (Germany) - "Asking Silence"
?Exhibition Alexandra Vassilikian (France) - "Angels of Wrath"
?Maria Gliga Exhibition - "The Me Garden" - textile exhibition/installation
?Andrei Cozlac exhibition - video installation

?Fusion Quartet Recital

19.00/ The Multicultural Center of Transilvania University of Brasov
?Exhibition opening Philippe Thomarel (France) - "LXXVIII Quand Le Ciel Bas Et Lourd" - Painting, drawing, engraving, video installation
Curator: Cristina Simion, Tiny Griffon Gallery, Nürnberg, Germany

?Diana Ichim - Piano minirecital

Participation in the events is welcome and free!

THE BLUE BIENNALE 2023 in Brașov is an event organized by the Artesentia Cultural Association, funded by Brasov County Council and co-financed by the Municipality of Brașov

AVANPREMIERA

În avanpremiera Bienalei, are loc Vernisajul expoziției de autor a artistei invitate, DESISLAVA DENEVA, din Bulgaria (Sofia)/// The Oxymoron: My Metaphor of immersing Yourself in Something/// la Muzeul Casa Mureșenilor Brașov, sâmbătă, 30 septembrie, orele 16.00.
Curator: Victoria Țăroi
În program: recital Grupul Om Bun
Expoziția găzduită de Muzeul Casa Mureșenilor face parte din proiectul BIENALA INTERNAȚIONALĂ DE ARTĂ VIZUALĂ BRAȘOV 2023 - OXIMORON, ediția a III-a, la care Muzeul este instituție parteneră. Bienala Albastră este un proiect al Asociatiei Culturale Artessentia, finanțat de Consiliul Județean Brașov și cofinanțat de Primăria Municipiului Braşov.
Intrarea la eveniment este liberă.
----------
In the preview of the Biennale, on September 30, at 16.00, takes place the opening of the author exhibition of the artist invited to the Blue Biennale, DESISLAVA DENEVA, Bulgaria /// The Oxymoron: My Metaphor of immersing Yourself in Something/// at Casa Muresenilor Museum Brasov.
Curator: Victoria Țăroi
THE BLUE BIENNALE 2023 in Brașov is an event organized by the Artesentia Cultural Association, funded by Brasov County Council and co-financed by the Municipality of Brașov.
Image

SELECTIA ARTISTILOR / ARTIST SELECTION

Felicitam artistii pentru calitatea extraordinara a lucrarilor inscrise in BIENALA ALBASTRA 2023. 

In urma procesului de selectie anuntam artistii si lucrarile participante.

Va multumim!

 

We congratulate all artist for the extraordinary quality of the works submitted to the BLUE BIENNALE 2023

Below is the list of the selected artists and works

We thank you all!

 

       Într-o lume duplicitară, cu sensuri complicate, uneori aflate la antiteză, într-o societate polarizată și agitată, a contrastelor și a dihotomiilor, a paradoxurilor din fiecare zi, în care sunt profund infiltrate diviziuni și disjuncții, vă propunem ca în acest an să explorăm împreună o temă incitantă : OXYMORON.

      Oximoronul este un termen preluat din greaca veche, o figură de stil care asigură în aceeași sintagmă asocierea a doi termeni incongruenți, aparent incompatibili, a unor însușiri contradictorii, cu efecte surprinzătoare, pentru a suplimenta expresia și caracterul în elaborarea unor imagini puternice. Oximoronul este o figură retorică prin care dorim să reflectăm împreună  asupra problemelor lumii contemporane, asupra dualității, tensiunilor și diversității regăsite în realitatea complexă în care trăim sau în însăși natura caleidoscopică a ființei umane, cu veșnice dileme și cu confruntări permanente în lupta dintre viață și moarte.  

       Într-o lume duplicitară, cu sensuri complicate, uneori aflate la antiteză, într-o societate polarizată și agitată, a contrastelor și a dihotomiilor, a paradoxurilor din fiecare zi, în care sunt profund infiltrate diviziuni și disjuncții, vă propunem ca în acest an să explorăm împreună o temă incitantă : OXYMORON.

      Oximoronul este un termen preluat din greaca veche, o figură de stil care asigură în aceeași sintagmă asocierea a doi termeni incongruenți, aparent incompatibili, a unor însușiri contradictorii, cu efecte surprinzătoare, pentru a suplimenta expresia și caracterul în elaborarea unor imagini puternice. Oximoronul este o figură retorică prin care dorim să reflectăm împreună  asupra problemelor lumii contemporane, asupra dualității, tensiunilor și diversității regăsite în realitatea complexă în care trăim sau în însăși natura caleidoscopică a ființei umane, cu veșnice dileme și cu confruntări permanente în lupta dintre viață și moarte.  

  In a duplicitous world with complex meanings, sometimes in antithesis, in a polarized and agitated society of contrasts and dichotomies, of everyday paradoxes deeply infused with divisions and disjunctions, we propose to explore together this exciting theme: OXYMORON.

 

     Oxymoron is a term borrowed from ancient Greek, a figure of speech that combines in the same phrase two incongruent, seemingly incompatible terms, contradictory attributes, with surprising effects, to enhance the expression and character in creating powerful images. Oxymoron is a rhetorical figure through which we aim to reflect on the issues of the contemporary world, on duality, tensions, and diversity found in the complex reality we live in or in the very kaleidoscopic nature of human beings, with eternal dilemmas and perpetual confrontations in the struggle between life and death.