Asociația Culturală Artessentia lansează apelul de recrutare voluntari pentru evenimentul de arte vizualeBIENALA ALBASTRĂ – Bienala Internațională de Arte Vizuale Brașov 2021 – ESSENTIA”, ce va avea loc în perioada octombrie-noiembrie.

    Sprijinul voluntarilor în activitatea Asociației Culturale Artessentia este esențial pentru organizarea cu succes a unui eveniment de artă vizuală de mare anvergură. Voluntarii reprezintă parte integrantă din acest proiect și oferă unitate, coeziune și coerență prin dinamismul lor specific.

    Vă fascinează artele vizuale? Vă regăsiți în mediul de exprimare artistică sau sunteți interesați să vă implicați activ în comunitatea culturală brașoveană?

    În cazul în care rezonați cu credința în puterea transformatoare artistică la nivel social, vă invităm să faceți parte dintr-o echipă responsabilă și creativă, a cărei misiune este să readucă evenimentul BIENALA ALBASTRĂ – Bienala Internațională de Arte Vizuale Brașov 2021 – ESSENTIAîn centrul atenției urbane în perioada 17 octombrie – 21 noiembrie.

    Fiind un proiect complex, dar și pentru că ne dorim să venim în întâmpinarea nevoilor tuturor participanților la acest eveniment, avem nevoie de un număr generos de voluntari, disponibili pe cadre diferite de roluri.

    Aveți posibilitatea de a vă testa capacitățile individuale alături de lucrul în echipă, de a vă familiariza cu contextul organizatoric specific unui eveniment cultural internațional, de a vă conecta cu oameni din medii sociale diferite, de a interacționa cu artiști consacrați, de a deveni o piesă dintr-un puzzle artistic contemporan și de a învăța elemente valoroase de marketing, promovare și comunicare prin celebrarea artei vizuale.

    Ne dorim să acoperim atât programul Bienalei, cât și să respectăm libertatea voluntarilor astfel încât disponibilitatea voluntarilor să fie perfect concepută în parametri flexibili și de comun acord pentru toate părțile. De aceea, programul voluntarilor este stabilit împreună cu dumneavoastră pentru buna desfășurare a evenimentului și respectarea disponibilității dumneavoastre.

Roluri de voluntariat

Căutăm voluntari pentru o varietate de domenii și niveluri de responsabilitate:

 • Asistenți promovare eveniment
 • Fotodocumentare
 • Videodocumentare și editare
 • Recepție opere de artă
 • Suport pentru instalare/dezinstalare expoziții/evenimente
 • Asistenți săli expoziționale

Beneficiile voluntarilor

Drept recunoaștere a angajamentului, implicării și serviciului bine realizat, voluntarii vor primi următoarele recompense nefinanciare:

 • O experiență unică de învățare
 • Catalogul expozițiilor
 • Voucher cadou pentru un atelier și/sau reducere la un curs organizat de Asociația Culturală Artessentia
 • Invitații la evenimente specifice
 • Adeverință de recunoaștere și apreciere voluntar, după finalizarea voluntariatului

… și multe alte surprize 🙂

Înregistrare voluntari

Cererile sunt acceptate pentru toți cei care doresc să se implice în proiectul Bienala Albastră – ediția a II-a, aici. În urma examinării cererii dumneavoastră, vă vom contacta cu diferite oportunități de voluntariat, în acord cu solicitările personale.

Vă rugăm să completați formularul de cerere pentru a participa sau ne puteți contacta pentru mai multe informații și clarificări la adresa de e-mail voluntar@bluebiennale.com .

DESCRIEREA ROLURILOR VOLUNTARILOR

Voluntar în echipa de pre-producție eveniment

Descriere: în perioada premergătoare Bienalei vor avea loc acțiuni de recepție a operelor de artă de la artiștii expozanți, organizarea acestor opere pe expoziții și spațiile de expoziție, conceperea de documentații privind recepția operelor etc.

Coordonatori: Directorul Bienalei, coordonatorul de voluntari

Cerințe: persoane organizate, atente în manipularea operelor, abilități de comunicare, cunoașterea unei limbi străine la nivel conversațional

Beneficii: Abilitatea de a interacționa cu oameni din domeniul artelor și de a obține experiență organizatorică.

Program: 2-3 ore/zi – 3 ori /săptămână, în perioada septembrie – noiembrie 2021

Voluntari evenimente/galerii

Descriere: în cadrul Bienalei vor fi organizate diverse evenimente publice artistice, fiind o oportunitate  pentru cei care doresc să lucreze îndeaproape cu artiștii și cu publicul într-un mediu artistic versatil.

Activitatea voluntarilor, în funcție de nevoile specifice ale evenimentului, va consta în: manipularea și aranjarea dotărilor necesare (scaune, mese, panouri etc) în spații interioare sau în spații publice în aer liber; primirea publicului participant la evenimente; plasarea spectatorilor în zonele amenajate publicului; asistență pentru artiștii invitați etc.

Activitatea voluntarilor repartizați în galerii: prezență activă în timpul orelor de program ale expozițiilor; asigurarea de informații vizitatorilor cu privire la expoziție, artiști vizuali și diverse programe din cadrul Bienalei; oferirea de materiale informative vizitatorilor; asigurarea ordinii și a curățeniei în galeria de expunere.

Coordonatori:  Director Bienala, coordonator de voluntari

Cerințe: persoane organizate, atente în manipularea dotărilor din galerie și pentru evenimente, prietenoase, sociale, punctuale, interesate de arte.

Beneficii: Abilitatea de a interacționa cu oameni din domeniul artelor și de obține experiență organizatorică.

Program: 2-3 ore/zi – 3 ori /săptămână, în perioada octombrie – noiembrie 2021

Voluntari promovare/acțiuni promoționale

Descriere: ne bazăm pe voluntari în activitatea de promovare a evenimentului și a acțiunilor culturale din cadrul Bienalei, precum și pentru actțunile promoționale prevăzute (lipirea de afișe, diseminarea de flyere, caiete program etc); voluntari cărora le este facil să comunice în scris și verbal despre programul artistic al Bienalei, despre evenimente și expoziții; voluntari care să fie angrenați în activități de comunicare și promovare pe diferite canale social-media.

Coordonatori:  Director Bienala, manager proiect, responsabilul comunicare

Cerinte: abilități de comunicare, abilități în folosirea social media (Facebook, Instagram)

Beneficii: conexiuni cu comunitățile locale/ naționale și abilități de marketing, relații publice  si marketing online

Program: 1-2 ore/zi – zilnic, în perioada septembrie-noiembrie 2021

Voluntari foto/video

Descriere: pentru unele evenimente, expoziții și acțiuni ale Bienalei folosim documentația vizuală, pentru care avem nevoie de sprijin suplimentar; puteți realiza fotografii/filmări la un vernisaj, la un concert, pe perioada expozițiilor etc – și ulterior puneți la dispoziția Asociației Culturale Artessentia colecțiile de imagini /video în scopuri de promovare și arhivare ale ediției.

Coordonatori:  Director Bienala, responsabilul comunicare, coordonator voluntari

Cerinte: punctual, organizat, simț artistic, experiența necesară

Beneficii: dezvoltați abilități artistice, cu drept de autor menționat pe site-ul Asociației/Bienalei, pe conturilș social media ale evenimentului si pe materialele de promovare, în mass media etc.

Program: flexibil, octombrie-noiembrie 2021