SORIN PURCARU

DESPRE CĂRȚI ȘI ALTE DELICII / ABOUT BOOKS AND OTHER DELIGHTS

Deopotrivă prolific și inventiv în sculptură și grafică, Sorin Purcaru propune în expoziția “Despre Cărți și alte Delicii” o analiză a relației sale cu semnele, temă predilectă și recurentă a artistului profund preocupat de construcția unui cod singular, care să faciliteze transferul mesajului său către public. Expoziția a fost cu generozitate găzduită de Librăria Humanitas Brașov, în spațiul restaurat al casei Albrich-Hiemesch.

Cunoscut sculptor și grafician, gălățean adoptat de dulcele târg al Ieșilor și călător – cu expozițiile sale – prin toată Europa, Purcaru a dezvoltat un limbaj plastic al Imaginarului, un bestiar unic, o mitologie proprie, populată de eroi și de anti-eroi deopotrivă, de Centauri și Centaurese, de animale fantastice și imposibile, de oameni-instalație și de oameni-lucruri.

Arta sa e pe atât de recognoscibilă, pe cât e de surprinzătoare, atât în sculptură, prima și marea sa iubire, cât și în grafică, o modalitate de expresie pe care, de câțiva ani, o folosește pentru ușurința exprimării și pentru plăcerea culorilor. Un avangardist al reciclării și refolosirii elementelor metalice vechi, uneori aparținând unor obiecte sau instalații eminamente utilitare și neînzestrate, în viața lor anterioară, cu virtuți estetice exhibate sau implicite, alteori obiecte ale căror valențe estetice sunt cel puțin egale valorii lor utilitare, Purcaru alege să le insereze în corpurile eroilor săi, oameni sau animale, nobile excrescențe cu roluri noi : vechi clanțe de alamă devin aripi, minuscule cutii de bijuterii devin sipete de ascuns amintiri și sentimente, clopote de diferite dimensiuni devin «organe de rezonanță», plăci metalice devin platoșe, scuturi și creste, cheile strâns sudate împreună se transforma în grele mecanisme de zbor. În mod paradoxal, aceste elemente nu strivesc siluetele elongate de bronz sau oțel inoxidabil, ci deschid calea unor interpretări complexe, la a căror descifrare artistul alege să nu participe.

În opera lui Purcaru, interacțiunile dintre grafică și sculptură din metal sunt rezultatul direct al unei determinări subtile și reciproce. În ultimii ani, a apelat la arta grafică și, în sculptură, la oțel, oțel inoxidabil și bronz, găsind în fiecare dintre aceste materiale plasticitatea pe care lemnul, prima sa iubire, i-a negat-o, o plasticitate de care Purcaru are nevoie ca de aer pentru a se putea exprima liber. Arta sa are nu doar nerv – are sensibilitate ludică și un umor sănătos, pe care artistul nu-l ascunde, ci dimpotrivă, îl exhibă, cu riscul de a părea superficial.

Titlul acestei expoziții, „Despre Cărți și Alte Delicii”, e un exemplu al crezului său artistic, acela că arta e o declinare nesfârșită a unor modalități de expresie și viziuni subiective, care provoacă emoție – ”delicii”, un cuvânt rar folosit în arta plastică, din teama de ridicol și de sarcasm. Sorin Purcaru zâmbește la încercările de interpretare ale lucrărilor sale, uneori extrem de îndepărtate de sensurile primare, și aduce mereu în discuție libertatea individuală a emoției.

– Cristina Simion, curator Bienala Albastră