PETRA KRISCHKE

ADMIRABILA OTRAVĂ / THE ADMIRABLE POISON

Petra Krischke (n. 1961, Nürnberg) a reunit, pentru expoziția personală de la Galeriile Europa ale UAP, o serie recentă de lucrări care explorează fascinația artistei pentru binomul suprafață-substanță (reiterat, alternativ, ca frumusețe-venin sau seducție-pericol), sub titlul «Admirabila Otravă».

Artista e cunoscută iubitorilor de artă germani nu doar prin lucrările sale de pictură și grafică, aflate în numeroase colecții, ci și prin expozițiile, instalațiile, evenimentele de artă urbană și performance art în spații publice. De trei ori laureată a Premiilor Publicului în cadrul “Blaue Nacht”, Noaptea Lungă a Culturii din Nürnberg, în anii 2014, 2017 și 2019, precum și a prestigiosului concurs «Kunstpreis der Nürnberger Nachrichten» (2008), artista multidisciplinară se redescoperă permanent, experimentând noi mijloace și tehnici de expresie plastică. O caracteristică a artei sale este exuberanța culorii, care seduce și irită în același timp, integrată în compoziții figurativ-postmoderne, juxtapunând persoane-emblemă, animale-fetiș, senzuale și înspăimântătoare deopotrivă, compoziții intrigante, care transmit mesajul artistic către un public numeros, interesat în egală măsură de emoție și de estetică.

Lucrări precum «Fliegender Pilz» («Ciuperca Zburătoare»), «Pilzsammlung» («Colecție de Ciuperci»), «Elektrofrosch» («Electrobroasca»), «Zerberus» («Cerber») sau «Luzifer» («Lucifer») combină frumusețea formei și culorilor strălucitoare cu senzația pericolului iminent, relevat de ciupercile otrăvitoare sau de animalele fioroase, senzație evanescentă, care se pierde în frumusețea violent exhibată.

Provocatoare, expoziția “Admirabila Otravă” propune explorarea relației dintre vizibil și invizibil în artă, opunând frumuseții exterioare, în sensul comun acceptat, ideea de pericol ascuns dincolo de aparențe. Reprezentarea recurentă a apetisantelor ciuperci otrăvitoare, folosite ca laitmotiv în aproape toate lucrările selectate, e un simbol ușor de descifrat – frumusețea lor atrage, îmbie, ispitește, e încântătoare și admirabilă, însă toxică. Același mesaj e transmis de broaștele multicolor-fosforescente sau de cameleon, imagini extrem de atractive înaintea unei cercetări atente. Raportul acestei frumuseți otrăvite cu “consumatorul potențial” este cel care deschide seria întrebărilor puse de artist, evitând clișeul “frumos versus urât” și introducând primejdia ca subiect de dezbatere. Perspectiva artistică a Petrei Krischke subliniază fragilitatea existenței noastre într-o lume populată de simboluri înșelătoare. “Admirabila Otravă”, care include două lucrări realizate special pentru Bienala Albastră și inspirate de miturile Transilvaniei superficial-ambalate pentru turismul de masă, este cea mai recentă serie-parabolă care ilustrează abilitatea artistei de a traduce în limbaj vizual figurativ și accesibil – inclusiv privitorului neavizat – subiecte de dezbatere dificile și complexe ale societății contemporane.

– Cristina Simion, curator Bienala Albastră