BLAKE BASHER

Artist vizual orientat către mixed media, Blake Brasher propune lucrări pe care le definește ca “abstracții colorate”, ca reflecții despre natura realității, așa cum o percepe el, ființă gânditoare într-un univers simultan frumos și înfricoșător: frumos prin diversitatea formelor și culorilor, prin perpetua stare de «descoperire», înfricoșător prin dimensiunea nesfârșită și prin dificultatea privitorului de a îl cuprinde într-un spațiu finit. Caracterul abstract al lucrărilor deschide noi căi de reflecție – în fiecare spațiu definit de formă și culoare se ascunde un nou spațiu de formă și culoare, astfel încât acest joc e perpetuu și, prin aceasta, imposibil de controlat. Pentru cei mai mulți, interesați până la obsesie de controlul realității înconjurătoare, senzația avută în contact cu lucrările artistului include deopotrivă nesfârșita mirare și iritarea produsă de lipsa controlului și de absența indiciilor semantice pe care, în general, le găsim în arta figurativă.

Învățat să accepte incertitudinea și numeroasele schimbări, Blake Brasher a crescut în North Pole, Alaska, a locuit apoi în Turcia, Texas, Arizona, înainte de a se muta în Massachusetts și de a deveni student al celebrului MIT, de unde a absolvit cu un master în arte și design. Din 2008, când a început să expună, a participat la multiple programe, campusuri și rezidențe artistice în Italia, România, Franța și Statele Unite ale Americii, cu lucrări în colecții private de pe două continente.

Opera sa este programată să fie mai degrabă evocativă decât reprezentativă, să implice privitorul în căutarea senzațiilor și stării de meditație, decât în căutarea unor sensuri concrete sau a unor elemente clare de identificare. Ca o contrapondere a acestui proces de evitare conștientă a cuvintelor care direcționează în procesul de creație artistică, titlurile lucrărilor lui Brasher sunt nu doar evocativ-poetice, dar și sugestiv-complexe, indicând – atentie! – nu intenția programatică a unei reprezentări precise, ci reflecția propriului imaginar după încheierea actului artistic : Turn Around Three Times and Say Hi, Hide and Go Seek Forever, It Was Supposed to be a Duet, The Inside is Full of Outsiders, Growing and Growing and Growing and Growing, Ways to Merge and Feel Wiser… Umorul care însoțește aceste titluri nu poate fi negat, cum evidentă este și componenta ludică.

Lucrările lui Blake Brasher au un puternic impact vizual, sunt create cu un duct efervescent și cu o rară și molipsitoare bucurie a culorii, cu o energie creatoare dezlănțuită, cu vesela ignorare a nevoii artistului de a transmite un mesaj precis. Poate tocmai de aceea formula de exprimare aleasă se bucură de popularitate între privitori – e o arta participativă și care nu impune nici reguli, nici granițe, nici cunoștințe prealabile, evitând elitismul și promovând imersiunea și solidaritatea (în sensul împărtășirii unei stări de spirit) între artist și consumatorul de artă.

– Cristina Simion, curator Bienala Albastră